Українська федерація гімнастики діє рішуче в умовах російської агресії

10.03.2022
Post Photo

Вторгнення росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року – це порушення Статуту ООН, основоположних принципів міжнародного права і усього міжнародного правопорядку. ООН, НАТО, США, ЄС та абсолютна більшість країн світу і велика кількість міжнародних організацій засудили російську агресію, яка здійснюється у тому числі за посередництва білорусі, і запровадили суворі санкції у відповідь з метою примусити росію припинити війну і злочини проти людяності в Україні.

Окрім цього, у спортивному світі це було порушенням олімпійського перемир’я та олімпійських принципів і цінностей відповідно до регулюючих документів Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

26 лютого 2022 року Українська федерація гімнастики направила офіційного листа до Міжнародної федерації гімнастики (ФІЖ) з вимогою про відсторонення російських та білоруських спортсменів від участі в офіційних міжнародних змаганнях з гімнастичних видів спорту.

«Українська федерація гімнастики вважає своїм обов’язком вимагати, щоб національні федерації росії та білорусі були відсторонені від членства в Міжнародній федерації гімнастики. Спортсмени цих двох країн повинні бути відсторонені від участі в будь-яких міжнародних змаганнях з гімнастики у той час, коли українські спортсмени, багато з яких є дітьми, ховаються у бомбосховищах і бояться за своє життя».

У той же день ФІЖ прийняла рішення про заборону російським та білоруським спортсменам виступати під своїм національним прапором, що на той момент відповідало рекомендації МОК від 25 лютого 2022 року. Також було скасовано проведення на території росії та білорусі міжнародних змагань.

Однак, Українська федерація гімнастики продовжувала направляти відповідні запити до ФІЖ, а МОК 28 лютого 2022 року у своїй офіційній заяві закликав усі міжнародні спортивні федерації повністю заборонити участь у змаганнях спортсменів з росії та білорусі.

В результаті 4 березня 2022 року ФІЖ прийняла рішення про відсторонення російських та білоруських спортсменів від участі у міжнародних змаганнях з гімнастики починаючи з 7 березня 2022 року. Однак, ФІЖ досі не прийняла рішення про відсторонення представників росії та білорусі від офіційних посад у керівних органах ФІЖ, про що також надсилала запит наша федерація.

Зазначимо, що Європейський гімнастичний союз (European Gymnastics) не лише заборонив участь у змаганнях представникам вказаних двох країн, а й відсторонив їх від офіційних посад у цій організації.

Українська федерація гімнастики продовжує працювати й відстоювати справедливість. У цей надзвичайно важкий час, що є найгіршим кризовим моментом у світі від закінчення Другої світової війни, кожен на своєму місці повинен зробити свій внесок для захисту миру в світі та цінностей людського життя.