Підсумки 2021 року: згадуємо найяскравіші моменти української гімнастики

02.01.2022
Post Photo

Закінчився 2021 рік і цілий олімпійський цикл, який розтягнувся на 5 років у зв’язку з перенесенням Олімпійських ігор в Токіо. Незважаючи за всі труднощі, українські спортсмени проявили неабияку силу духу і волю до перемоги і вкотре змогли всьому світу показати високий рівень українського спорту. Українська федерація гімнастики згадує про найяскравіші моменти в українській гімнастиці у 2021 році.

СПОРТИВНА ГІМНАСТИКА – ЧОЛОВІКИ

Ілля Ковтун у 2021 році здобув дві історичні бронзові медалі для України – у багатоборстві на чемпіонаті Європи та у багатоборстві на чемпіонаті світу. Крім цього, Ілля виборов 12 медалей на Кубках світового виклику у різних видах програми. Юний спортсмен, якому виповнилося лише 18 років, став головною сенсацією року і натхненням для української збірної.

Ігор Радівілов другий рік поспіль став чемпіоном Європи в опорному стрибку, виборовши золото на змаганнях континентальної першості. Також Ігор отримав золоту медаль в опорному стрибку на Кубку світового виклику в Осієку та срібну медаль в опорному стрибку на Кубку світу в Досі.

Назар Чепурний виборов два золота в опорному стрибку та одну бронзу у вправі на кінь-махи на Кубках світового виклику і посів 7 місце у фіналі чемпіонату світу в опорному стрибку.

Петро Пахнюк здобув срібло у паралельних брусах на Кубку світового виклику в Досі, і виступив у фіналах Олімпійських ігор в Токіо – багатоборство, командний залік і паралельні бруси.

Роман Ващенко виграв бронзову медаль у вправі на кільцях на Кубку світового виклику в Каїрі.

На Олімпіаді в Токіо збірна команда України серед чоловіків у складі Іллі Ковтуна, Петра Пахнюка, Євгена Юденкова та Ігоря Радівілова посіла 7 місце у командному фіналі.

У світовому рейтингу спортсменів за 2018-2021 роки Ігор Радівілов посідає 1 місце в опорному стрибку і 6 місце у вправах на кільцях. Олег Верняєв займає 4 сходинку у паралельних брусах.

Ілля Ковтун став переможцем серії Кубка світового виклику 2020-2021 років у вільних вправах, вправах на кінь-махи і паралельних брусах, а також посідає 7 сходинку у вправах на перекладині. Назар Чепурний – світовий лідер в опорному стрибку. Ігор Радівілов 2-й в опорному стрибку і 3-й у вправах на кільцях. Петро Пахнюк посідає 4 місце у паралельних брусах, Євген Юденков – 7 місце у вправах на кільцях.

Також іменем Іллі Ковтуна було офіційно названо один з елементів у правилах спортивної гімнастики.

СПОРТИВНА ГІМНАСТИКА – ЖІНКИ

На чемпіонаті Європи у Базелі Анастасія Бачинська здобула неймовірну бронзу у вправах на колоді. Анастасія Мотак стала 4-ою в опорному стрибку.

На чемпіонаті світу Анастасія Бачинська і Єлизавета Губарева посіли відповідно 10 і 14 місця серед найсильніших гімнасток світу у фіналі індивідуального багатоборства. Анастасія також зайняла 7 місце у вільних вправах.

Діана Варінська здобула золото у вправах на колоді на Кубку світу в Досі, а Анастасія Бачинська виграла на цих змаганнях срібну медаль у вправах на різновисоких брусах. Всього дівчата виступили у 6 фіналах і посіли 4-7 місця.

На етапах Кубка світового виклику наші неперевершені дівчата 28 разів виступили у фіналах на окремих снарядах:

Діана Варінська здобула золото у різновисоких брусах в Каїрі, а також дві срібні медалі у вправах на колоді та у вільних вправах. В Осієку Діана виборола срібло у вправах на колоді, а у Варні – ще одне срібло у різновисоких брусах.

Анастасія Бачинська виборола золото у вправах на колоді у Варні.

Єлизавета Губарева у Мерсіні отримала срібну медаль у вправах на різновисоких брусах.

Яна Федорова здобула бронзу в опорному стрибку в Копері.

Діана Варінська стала єдиною представницею України у жіночій спортивній гімнастиці на Олімпіаді в Токіо, та, на жаль, їй не вдалося пробитися до фіналів. Однак у світовому рейтингу гімнасток за 2018-2021 роки Діана займає 3 місце у вправах на колоді і 5 місце у різновисоких брусах. Анастасія Бачинська посідає у світовому рейтингу 4 сходинку у вільних вправах.

У світовому рейтингу Кубка виклику за 2020-2021 роки Діана Варінська займає 1 місце серед найкращих гімнасток у різновисоких брусах, 2 місце у вільник вправах, 3 місце у вправах на колоді. Єлизавета Губарева посідає 3 сходинку у різновисоких брусах. Анастасія Бачинська є другою найрейтинговішою спортсменкою у вправах на колоді і 7-ою у різновисоких друсах і вільних вправах. Анастасія Мотак і Яна Федорова посідають в рейтингу 5 і 6 місця відповідно в опорному стрибку.

ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА

18-річна Христина Погранична і 17-річна Вікторія Онопрієнко гідно представили Україну на Олімпійських іграх в Токіо, де посіли відповідно 9 та 10 місця у фіналі індивідуального багатоборства. Дівчата були наймолодшими учасницями на цих змаганнях і показали достойний результат в конкуренції з найсильнішими гімнастками світу.

Також на Олімпіаді в Токіо збірна України у групових вправах у складі Анастасії Возняк, Єви Мелещук, Марії Височанської, Маріоли Боднарчук, Дарини Дуди посіла 7 місце.

На чемпіонаті світу в японському місті Кітакюсю збірна команда України в індивідуальних та групових вправах посіла 4 командне місце. Вікторія Онопрієнко увійшла до топ-5 найкращих спортсменок світу за результатами індивідуального багатоборства, а також зайняла 7-8 місця у фіналах з обручем, м’ячем та булавами. Христина Погранична виборола 4 місце у своїй фірмовій вправі зі стрічкою і також посіла 7-8 місця у фіналах з обручем і булавами. Збірна у групових вправах виступала на чемпіонаті світу вже у новому складі і, тим не менш, змогла здобути 8 місце у багатоборстві і 7 місце у фіналі 3+2.

На чемпіонаті Європи у Варні українська збірна посіла 5 командне місце за сумою індивідуальних та групових вправ. Вікторія Онопрієнко і Влада Нікольченко гідно представили Україну у фіналі індивідуального багатоборства; Вікторія також виступила у двох фіналах з обручем і булавами. Христина Погранична зайняла 6 місце у фіналі вправ зі стрічкою. Збірна у групових вправах, яку представляли Анастасія Возняк, Єва Мелещук, Маріола Боднарчук, Дарина Дуда, Діана Баєва і Аліна Мельник, стала 6-ою у багатоборстві і 6-ою-7-ою в окремих фіналах. Юніорська збірна у групових вправах у складі Каріни Сидорак, Анастасії Ікан, Єлизавети Набивач, Валерії Панченко, Аліни Перцевої та Сніжани Ощіпко посіла два 5 місця у фіналах вправ з 5 м’ячами та 5 стрічками, виборовши перед цим ряд нагород на міжнародних турнірах.

На Кубках світу наші гімнастки 13 разів виступали в індивідуальних та групових фіналах, де посіли 4-8 місця.

Христина Погранична здобула бронзову медаль на етапі Кубка світового виклику в Мінську і посіла 4-7 місця у трьох інших фіналах.

Українські групові гімнастки вибороли три срібла на етапі міжнародної серії Гран-прі в Тель-Авіві, а Вікторія Онопрієнко завоювала срібло у багатоборстві і фіналі зі стрічкою, а також бронзу у фіналах з обручем і булавами.

СТРИБКИ НА БАТУТІ

Найкращий результат серед чоловіків у 2021 році показав спортсмен Микола Просторов, який розпочав сезон із виступу на етапі Кубка світу в Брешії і за підсумковою рейтинговою таблицею серії Кубка світу кваліфікувався на Олімпійські ігри в Токіо, на яких посів 12 місце.

Українські спортсменки Марина Кийко та Анна Бакуновицька здобули срібло на етапі Кубка світу в італійському місті Брешія у синхронних стрибках на батуті серед жінок.

Юніори Дмитро Дзядевич, Даниїл Доля і Дмитро Тітов посіли 3 місце і отримали бронзову медаль на чемпіонаті Європи у вправах на подвійному міні-батуті.

На чемпіонаті світу в Баку спортсмени Віталій Войтів, Олег Мазурик, Роман Чербу і Максим Вологін завоювали 5 командне місце у фіналі стрибків на акробатичній доріжці серед чоловіків. Жіноча команда в акробатичній доріжці посіла 6 місце.

На Всесвітніх змаганнях серед вікових груп юні українські спортсмени посіли високі 5-6 місця в окремих фіналах.

СПОРТИВНА АКРОБАТИКА

Фантастичну перемогу і золоту медаль чемпіонату Європи 2021 року в Пезаро принесли Україні спортсменки Вікторія Козловська і Таїсія Марченко, які посіли 1 місце серед жіночих пар у дорослій віковій категорії, а також вибороли бронзу у багатоборстві. Дівчата також здобули золото на Кубку світу в Софії і посіли 6 місце на чемпіонаті світу.

Вікторія Волкова та Айгюль Аллоярова вибороли неймовірне золото на Всесвітніх змаганнях серед вікових груп в Женеві (12-19 років) і зайняли 6 місце на чемпіонаті Європи.

Аріна Бєляєва, Маргарита Цюрупа посіли 3 місце на Кубку світу в Софії.

Богдан Пограничний і Данило Стецюк чудово виступили і здобули срібло на чемпіонаті Європи в Пезаро серед чоловічих пар у дорослій віковій категорії та 6 місце на Кубку світу в Софії.

Своїм блискучим виконанням Іван Лабунець та Аніта Пирлик здобули бронзу серед змішаних пар на чемпіонаті світу в Женеві, і ще одну бронзу – на Кубку світу в Софії.

Прекрасні результати принесли Україні Станіслав Кукурудз, Юрій Пуш, Юрій Савка, Тарас Яруш, які у складі чоловічої групи вибороли дві бронзові медалі – на чемпіонаті світу та чемпіонаті Європи, а також золото на Кубку світу в Софії.

Вікторія Куніцька, Олександра Мальчук, Дарина Помяновська посіли 4 місце на чемпіонаті світу і 4 та 7 місце на чемпіонаті Європи.

Збірна України посіла командне 4 місце серед країн-учасниць дорослого чемпіонату світу в Женеві та здобула 2 медалі. На чемпіонаті Європи наша команда виборола 4 медалі.

Також українські спортсмени посіли високі 4-8 місця на Всесвітніх та Європейських змаганнях серед вікових груп. Одну медаль наші спортсмени привезли з Всесвітніх змагань, і 4 медалі – з Кубка світу.

СПОРТИВНА АЕРОБІКА

Головним досягненням 2021 року стала срібна медаль збірної команди України на чемпіонаті світу в Баку у категорії степ-аеробіка. Цю нагороду Україні принесли: Катерина Черкез, Дар’я Гуцалюк, Анастасія Литвин, Олександра Мохорт, Юлія Самойленко, Ілона Шелест, Дар’я Суботіна і Анна Тімченко.

Високий результат – 5 місце – здобула збірна України у командному заліку країн на чемпіонаті світу. 7 місце у фіналах чемпіонату світу наші спортсмени завоювали у категорії змішаних пар, тріо, групових змаганнях та денс-аеробіці. Крім названих вище спортсменів, відзначилися досягненнями Максим Бубен, Анастасія Ісаєнко, Анастасія Курашвілі, Владислав Великодний.

Блискуче виступили наші юні спортсмени на Всесвітніх змаганнях серед вікових груп в Баку – за крок до медалі опинилися Софія Сергієнко, Карина Фоменко, Марія Шевченко, Катерина Денисенко, Ніколь Шейко, які посіли 4 місце у різних видах програми – індивідуальні та групові виступи і тріо (12-14 років). У віковій категорії 15-17 років команда України посіла 6 місце у денс-аеробіці та 7 місце у групових вправах.

На чемпіонаті Європи в Пезаро Анастасія Курашвілі посіла 6 місце у фіналі індивідуальних вправ серед дорослих, а також 7 місце у складі змішаних пар разом із Станіславом Галайдою і в складі тріо – вони двоє і Анастасія Литвин. 8 місце збірна України посіла в денс-аеробіці і серед дорослих, і серед юніорів.

Хочемо іще раз привітати спортсменів і тренерів з досягнутими результатами і побажати ще яскравіших перемог у Новому 2022 році!